Hem Vilka är vi? Om Koh Tao Lära sig dyka Hur tar man sig hit? Länkar Karriär inom dykning? Nu även i Phuket!

Att lära sig dyka

Har Du någonsin funderat över att hur det känns att kunna sväva tyngdlös, omgiven av vackra vänliga varelser, och med ditt sinne uppslukat i totalt lugn och avslappning? Att kunna, med endast Din andning, kontrollera lugna och nästintill meditativa rörelser. Det är så jag skulle beskriva erfarenheten att dyka. Dykning är inte fysiskt krävande som en del tror utan snarare tvärt om. Dykning är avslappnande och en helt otroligt upplevelse för alla sinnen. Bara dyk-upplevelsen i sig är häpnadsväckande och fulländas av alla de livsformer som finns att beskåda på korallrevet...

En dykare

 

Livet under ytan

Biologisk mångfald. Något som det talas mycket om i miljöskyddsdebatter och som Du säkert hört talas om i skolans biologilektioner. Den biologiska mångfalden mäts i hur många olika sorters livsformer det finns på ett och samma ställe. T.ex. så har Nordpolen lägre biologisk mångfald, jämfört med en ångande tropisk regnskog. Som Du säkert också vet så är den biologisk mångfalden i en tropisk regnskog mycket rik. Men faktum är att den biologiska mångfalden är mycket större på det tropiska korallrevet jämfört med regnskogen. På korallrevet kan du under ett enda dyk se hundratals olika arter av fiskar, koraller, krabbor, sköldpaddor och andra varelser. Koh Taos undervattensliv är ett äkta tropiskt korallrev, och här kan Du se alltifrån små clownfiskar till den vänlige jätten; valhajen! Valhajar är helt ofarliga och är världens största fisk med sina 12 meter i kroppslängd! Att se denna otroliga myriad av liv finns det två sätt att göra: Titta på naturprogram på TV eller dra på dykutrustningen och hänga med! Så låt mig lära Dig dyka på Din semester i Thailand, så ska jag ta med Dig och Dina vänner till en helt ny värld!

 

PADI systemet

PADI, PADI, PADI står det överallt där man kan dyka, och där det erbjuds dykutildning. Men vad är det egentligen? Är det en speciell dykskola? Betyder det att det är bra? Jo PADI står för Professional Association of Diving Instructors, som direkt översatt till svenska blir Professionella Förbundet för Dykinstruktörer. PADI är alltså ett internationellt förbund som kontrollerar dykutbildning i rekreationsnivå (sportdykning). Det finns ett antal förbund/samfund som kontrollerar dykning (t.ex. NAUI, SSI m.fl.), men PADI är det största. Nykeln till PADIs framgångar världen över är den genomgående kvalitetsgarantin som dykare förknippar med PADIs logotyp. Förbundet kontrollerar och ser till att den som blir PADI instruktör verkligen kan sitt jobb, och förstår vikten av att kunna undervisa efter internationella standards. Om någon erbjuder en kurs under PADIs namn i Thailand så har kursen samma innehåll som om den hade erbjudits i Sverige. På samma sätt som om du går in på McDonald's ® i Thailand så kommer Din hamburgare smaka likadant, och lika gott som på McDonald's ® i Sverige (om Du nu gillar hamburgare). Därmed har vi slagit hål på myten om att ta dykcertifikat i Thailand skulle vara farligare eller sämre än att ta det i Sverige. Det är bara varmare, roligare och billigare! PADIs funktion är inte i sig att sälja dykkurser, utan PADI fungerar som kontrollerande organ för dykutbildningen. Alla kurser från nybörjarnivå (t.ex. Open Water) upp till instruktörsnivå har kursstandards och s.k. färdighetskrav, som finns sammanfattade i den tjocka PADI Instructor Manual. I denna manual beskrivs i detalj hur varje kurs skall undervisas, och dessa standards är PADIs välutbildade instruktörer skyldiga att rätta sig efter. För att kontrollera detta skickar PADI ut frågeformulär till ungefär var tredje elev, och om det misstänks att en instruktör inte har undervisat enligt kursplanen, så sätts en utredning igång. Resultatet av utredningen kan leda till att en dykinstruktör som misskötts sig blir avstängd och inte längre får kalla sig dykinstruktör. PADI försöker alltså se till att Du som kund kan känna dig trygg om du gör din dykutbildning med PADI. PADI kontrollerar alltså kraven för dykarcertifikat precis som t.ex. Vägverket kontrollerar kraven för att få ta körkort! Läs mer på www.padi.com.

padi vagvarket

Även om alla PADI kurser SKA hålla samma standard, så finns det givetvis variation i kvalité. Kvalitén på en dykkurs kan variera med faktorer som: instruktörens erfarenhet och kompetens, instruktörens personlighet, gruppstorlek, båtarnas bekvämlighet och säkerhet, och dykskolans generella service och standard. Många väljer (tyvärr) den billigaste dykskolan, men som kund på Koh Tao är priset inte längre en fråga, p.g.a. att alla dykskolor har samma priser. Så under Dyka i Thailand förklaras närmare vad du som kund kan titta efter när du väljer dykskola.

Kan du redan dyka och vill bli instruktör? Kolla in http://www.dyka-i-thailand.se/idc/


Open Water kursen
Som nybörjare har du ett antal alternativ att välja mellan inom PADI systemet. Kommer du till Koh Tao och vill dyka, så förutsätts det oftast att du är intresserad av den s.k. PADI Open Water kursen. Jag vill först redogöra för vilka alternativ inom PADIs utbildningssystem man som nybörjare har att välja på: På ställen i världen där de flesta besökare är på kort visit erbjuds (även på hos oss på Koh Tao) den s.k. Discover Scuba Diving experience, el. DSD. DSDn riktar sig till att få människor intresserade av dykning, och ge en försmak till vad dykning handlar om. DSD är ett endagsprogram där eleven får lära sig grunderna till sportdykning på någon timme och sedan i sällskap med instruktör prova på att sportdyka på grunt vatten. En kul grej att satsa på om man endast har en dag till sitt förfogande, men leder inte till någon form av certifiering eller liknande. PADI Scuba Diver är ett certifikat med vissa begränsningar. Som Scuba Diver kan man endast dyka till maximalt 12 meter , och i sällskap med en professionell dykare. Scuba Diver är ett alternativ för den som inte hinner med hela Open Water Diver kursen, då den hos oss tar 1 dag mindre. Scuba Diver kursen är helt enkelt det fullständiga dykcertifikatet (Open Water), fast med endast 2 dyk istället för 4.

Open Water Diver. Det internationellt erkända sportdykningscertifikatet som kan visas upp varsomhelst i världen som ett körkort för dykning. En kurs som gör dig till en certifierad dykare, med rätt att dyka varsomhelst i världen. Efter kursen utfärdas ett certifikat av PADI som blir elevens bevis på att denne är utbildad att sportdyka. PADIs Open Water certifikat följer samma kursplan världen över, och har samma kunskaps- och färdighetskrav överallt.

Hos mig på Koh Tao kan Du lära dig dyka i tropiskt vatten, med övningsförhållande som är optimala för nybörjaren. Själva utbildningen är lättsam och dykningen som erfarenhet är ett äventyr i sig! Kursen består av tre kursdelar: Teori, övningar i skyddat vatten (simbassäng), och dyk i öppet vatten (havet). Teorin är mycket logisk och förklaras på ett lättsamt sätt. Till hjälp för inlärningen har du en bok (på svenska) och ibland instruktionsvideos. Teoridelen är det som eleverna brukar oroa sig mest för, men som sedermera brukar visa sig vara det lättaste. All fakta är förenklad och i studiematerialet pedagogiskt förklarat så att 10 åringar ska kunna ta till sig informationen.

Under en dag i kursen lär man sig de viktigaste övningarna och färdigheterna för att kunna sportdyka på ett säkert sätt, samt bekantar sig med utrustning. Detta, som vi kallar träning i skyddat vatten, sker i en simbassäng för att ge Dig maximal trygghetskänsla. Här brukar övningarna ge svar på de flesta frågor som eleverna kan ha om dykningen i sig, och ger eleverna nödvändiga färdigheter för att sväva ner på det färgsprakande korallrevet!

 

Kursens sista moment består av 4 dyk i öppet vatten utspridda över två dagar (2 dyk/dag). Under dessa dyk får du uppleva omvärlden tyngdlös, i fyra dimensioner, omgiven av intressanta varelser i alla regnbågens färger. Du dyker på det tropiska korallrevet!

 

Möjlighet till vidareutbildning

PADIs filosofi är att en bra dykare slutar aldrig lära sig. Och det är mycket sant också. När man lär sig en ny aktivitet och nya färdigheter är det viktigt att man inte bara håller kunskaperna uppdaterade, utan även strävar efter att bli bättre och mer kompetent på området för att få så mycket ut av sin hobby som möjligt. Det är samma sak som om Du t.ex. lär dig att spela fotboll, men sedan inte spelar på väldigt länge så tappar du snabbt Dina färdigheter. Det är samma sak med sportdykning. Att ta ett Open Water certifikat är ett stort steg och en underbar upplevelse, men utan vidareutbildning har det många begränsningar. Efter Open Water kursen erbjuds du att vidareutbilda dig under två dagar till Advanced Open Water dykare. Advanced kursen tar kortare tid (end. 2 dgr.) men innehåller hela 5 st dyk. På advanced kursen, som oftast tas direkt efter Open Water tillämpar vi de kunskaper Du lär dig i grundkursen och tar dem ett steg längre, då varje dyk i advanced kursen har ett tema. Du får bl.a. lära Dig mer om fiskar, lära Dig dyka djupare, och lära dig navigera under vattnet. Utöver det gör vi bl.a. dyk på natten, och får se alla de varelser som vaknar till liv när mörkret faller. På Advanced Open Water kursen är det betydligt mindre teori, och i gengäld mer dykning. Advanced Open Water kursen är i princip nöjesdykning medan Du lär Dig mera, och samtidigt erhåller Du ett certifikat som tillåter Dig att dyka på lite djupare vatten och under lite mer krävande förhållanden. En kul kurs som för många är ett naturligt steg efter grundkursen Open Water.

Efter Advanced kursen finns det en hel utbildningsstege upp till instruktör. Tror Du att dykinstruktör kan vara ett yrke för Dig? Då kan det vara värt att ta en titt på http://www.dyka-i-thailand.se/idc/

 

Måste man vara bra på engelska?
Svaret är nej, det måste man inte. När Du lär Dig hos mig undervisar jag på svenska, vilket gör det lättare för Dig att förstå. Dessutom har Du allt kursmaterial på svenska.

När Du kommer till Koh Tao så erbjuds Du givetvis undervisning på svenska av försäljare från alla möjliga dykskolor. Av de dykskolor, vars försäljare erbjuder Dig svenskspråkig undervisning, är det faktiskt en del som inte alls har svenska instruktörer anställda. Utan vid ankomst till dykskolan meddelas Du vid ankomsten till dykskolan att det tyvärr inte just då finns svensk instruktör, och Du tillfrågas om Du skulle kunna tänka Dig försöka på engelska. Nu är det ju så att det flesta svenskar är ganska bra på engelska, men vi har lite dåligt självförtroende när det gäller att tala språket. Men de flesta brukar acceptera att göra dykkursen med engelskspråkig undervisning, och det går i de flesta fallen alldeles utmärkt. Det finns inte så väldigt många svenska dykinstruktörer på ön, och de som finns brukar undervisa stora grupper med blandade nationaliteter. Så trots löftet om svensk instruktör, brukar undervisningen ske på engelska.

Det finns både för- och nackdelar med att göra kursen på svenska/engelska. Om Du i framtiden mest kommer att dyka utomlands så kan det vara bra att lära sig på engelska, så Du lär Dig alla ord och termer på engelska. Men det är någonting som i alla fall jag, lär ut i mina svenskspråkiga kurser också. Så valet är Ditt: internationell engelskspråkig kurs eller undervisning på Ditt eget modersmål! Många svenskar låter sig bli övertalade att göra kursen på engelska (på det sätt som jag tidigare nämnt), trots att de hellre hade föredragit svenskspråkig undervisning. P.g.a. att priserna är samma för alla dykskolor, så anser jag att man som kund bör ställa krav på kvalité, t.ex. en kurs på ens eget språk, om man nu önskar detta. Som kund hos mig försöker jag uppfylla dessa krav, och erbjuda en svenskspråkig kurs. Jag undervisar emellertid även kurser på engelska, om än mer sällan. När Du kommer till mig för att lära Dig dyka, kan det ju hända att jag är mitt uppe i en annan kurs, och det finns ingen möjlighet för mig att hinna med alla svenskar under högsäsongen. Speciellt inte om ingen förbokning har skett. Men detta brukar lösas om Du har tid att blir fördröjd några dagar, så kan Du börja i min nästkommande kurs. Det bästa är såklart att förboka.Vem kan lära sig?

Svaret på denna fråga är: Nästan vem som helst! Så länge du är fullt frisk och kan simma så är du välkommen att delta i en dykkurs med PADI. Nu är det ju så att många människor i vårt samhälle lever med vissa hälsoproblem, t.ex. astma, allergier, och hjärtproblem. En del av dessa problem går utmärkt att sportdyka med utan bekymmer, men en del hälsotillstånd är inte lämpliga att dyka med. Det är givetvis upp till en läkare (helst en läkare med erfarenhet av dykmedicin) att avgöra detta. Men om du är till Din vetskap, fullt frisk är en läkarkontroll inte nödvändig. När Du anmäler Dig för att delta i en dykaktivitet på en PADI-skola så får du fylla i ett frågeformulär på engelska, som ställer ett antal frågor om Ditt hälsotillstånd. Om Du svarar NO (nej) på alla dessa frågor så förutsätts det att du är fullt frisk, och ingen läkarkontroll behövs. Om Du däremot svara YES (ja) till någon av frågorna (t.ex. att du har astma) så måste en läkare titta på Dig innan du kan får delta. Läkaren måste då också fylla i ett formulär (utfärdat av PADI) som du sedan lämnar till Din dykinstruktör.

På Koh Tao finns utmärkta läkare med mycket erfarenhet av dykmedicin. Om Du skulle behöva en läkarkontroll så kan Du tryggt genomföra den på plats.

Men om Du föredrar att kontrollera Din hälsa innan Du beger dig till Koh Tao så kan du ladda ner formulären här! Det är två formulär: Den första är den Du själv ska fylla i med YES/NO på varje fråga. Om (och endast då) Du svarar ja (YES) på en eller flera av frågorna på det första formuläret så uppsöker Du läkare med det andra formuläret. Du behöver Adobe Acrobat Reader för att ladda ner formulären:

Medicinsk utvärdering för den blivande dykaren

Observera att det går alldeles utmärkt att göra detta på plats om Du inte kan/vill/har möjlighet att göra detta innan. Detta gäller endast om Du föredrar att ha det klart innan avresa.