Hem Vilka är vi? Om Koh Tao Lära sig dyka Hur tar man sig hit? Länkar Karriär inom dykning? Nu även i Phuket!
Allmänt Äta Dricka & Party Aktiviteter ovan ytan Om Ban's
Diving Resort

 

 

Aktiviteter ovan ytan

På Koh Tao finns en uppsjö av aktiviteter för hela familjen, som inte involverar dykning. Så om vissa i sällskapet väljer att dyka, så står inte resten av Er sysslolösa. Nedan följer en kort redogörelse om de aktiviteter som kan utforskas då Ni besöker vår vackra ö:

Minigolf & Bowling

Kul för alla Koh Tao-besökare i alla åldrar! Nere på Chalok Baan Kao, öns södra samhälle, ligger minigolfbanan med tillhörande bowling. Öppet dagligen och nås enkelt med skoter eller taxi (ca. 15 min från Ban’s Diving Resort).

T.G.V’s – Fyrhjulingar

I Koh Taos ödemarker organiseras äventyrsutfärder där Du, efter lite instruktioner, får ge Dig ut på en fyrhjulig ”motorcykel” s.k. Quad bike eller T.G.V. Väldigt kul, och actionfylld aktivitet! Det finns organiserade utfärder med dessa fordon, där arrangörerna förser äventyrarna med kroppsskydd inklusive hjälm, vilket av förklarliga skäl är att rekommendera.

Snorkla med hajar

Har Du undrat hur det känns att stöta på en livs levande haj, utan en barriär mellan Dig och hajen? Nu kan Du uppleva det gratis! Om man snorklar på seneftermiddagen - kvällen eller på morgonen, i Shark Bay på öns södra sida (20 min taxi), och orkar simma ut en bit så är chansen väldigt stor att du får syn på en eller flera individer. Dessa är Svartfenade Revhajar (Charcharinus melanopterus) och de är helt ofarliga. Mycket skygga djur som man måste närma sig varsamt – men väl så respektingivande!


För att ta sig dit behöver du antingen en skoter/motorcykel eller ta en taxi. Med fordon tar det ca.15 minuter att köra dit från Ban’s Diving och Sairee Beach. Man kommer dit genom att helt enkelt följa huvudvägen söderut, nästan så långt man kan komma. Det står en skylt ”Shark Bay” där Du ska parkera, och sen går man till fots ned till stranden. Strandens ursprungliga namn är ”Aow Thien Ok”, och kallades länge för ”Rocky Bay”, men det senaste populärnamnet för denna lilla vik är alltså ”Shark Bay”.

Spa

”Jamahkiri Spa”  är en förtrollande vacker Spa- facilitet som lokaliseras på öns södra sida. Traditionell thailändsk massage, fotmassage, ansiktsbehandlingar mm. Erbjuds av mycket kompetenta hälsoterapeuter, till priser som är svåra att slå i Sverige. God och hälsosam mat, och hälsodrycker finns också. Efter en hel- eller halvdag påJamahkiri känner sig både kropp och själ utvilad.
Jamahkiri ligger i Koh Taos ”vildmark” på öns södra sida, vilket ger en extra avslappnande känsla, då man får sina behandlingar i en miljö inbäddad i naturlig vegetation, och utan störande ljud. Det kan vara svårt att ta sig dit på egen hand, då vägen dit är obekväm terräng, men det är inget problem: Om man bokar på Jamahkiri's bokningskontor vid piren eller ringer och bokar, en eller flera behandlingar så ser Jamahkiri till att Du blir upphämtad där Du önskar, utan extra kostnad! För mer info se Jamahkiri hemsida: www.jamahkiri.com


Stränder (Sairee, Rocky, Jansom, Aow Leuk, Tanote)


Att ligga på en tropisk strand och ta det lugnt med sig själv eller med vänner är väl något av det trevligaste man kan göra. Att bara ta det lugnt, eller lira frisbee etc. passar alla! På Koh Tao har man ett antal vackra stränder att välja mellan. Både Ban’s Diving Resorts lokala strand (Sairee Beach) och mera avskilda stränder kan man enkelt besöka, så vare sig man vill ha lite liv och rörelse kring sig, eller föredrar lugn och ro, så finns här på ön en strand för alla.

Sairee Beach är den långa stranden som löper på öns västra kust. Det är i mitten på denna strandsträcka som Ban’s Diving Resort ligger. Stranden, och badvattnets djup varierar ganska mycket under årets lopp, då tidvattnet förändras. Ibland är stranden väldigt bred och det finns massa plats, men då är badvattnet i gengäld lite långgrunt. På andra perioder av året är badvattnet perfekt, med lämpligt bad- och simdjup bara några steg ut, men då är stranden i gengäld ganska smal. Enligt min mening blir stranden bättre ju längre norrut man går. Lite trevliga strandbarer finns också om man framåt eftermiddagen känner för att fukta strupen.

Rocky Bay (även känd som Shark Bay eller Ao Thien Ok) är min personliga favoritstrand. Mycket vacker och oexploaterad (privat mark) med en liten strandbar som enda byggnad längs stranden. Stranden är avlägsen men ändå lättillgänglig på öns södra sida. Strandens vatten besöks ofta av ofarliga revhajar som är strandens stolthet. Läs mer om detta och hur man tar sig hit i stycket ”Snorkla med hajar” ovan.

Jansom Bay är en privat strand som ligger i närheten av Mae Haad (där båtarna kommer in). För att nyttja stranden måste man betala 100 Baht (ca. 20 kr) men får då en kupong värd samma summa att spendera i strandbaren att köpa dryck mm. Så det är inte hela världen. En riktig lite paradisstrand väntar, med ett baddjup som alltid är vänligt, både för att simma och för att snorkla. Detta är den stora fördelen med Jansom Bay; att det nästan aldrig är långgrunt.

Aow Leuk (övers. ”Djupa viken”) och Tanote Bay är två stränder som är mer svårtillgängliga. Man når dit med 4-hjuling eller crossmotorcykel om man besitter utmärkt kompetens att manövrera dessa fordon, eller genom att chartra en fyrhjulsdriven taxibil som kostar uppemot några hundra till tusen Baht. Så man får vara några stycken för att det ska vara lönt. Men väl där är man oftast ensam, bortsett från ett fåtal andra turister, och lugnet och stillheten infinner sig snabbt i sinnet. Väl värt resan!

Utflykt till Koh Nang Yuan

Koh Nang Yuan är egentligen 3 öar som sitter ihop med en sandbank och ligger bara några hundra meter nordväst om Koh Tao. Alltså en fristående ö utanför Koh Tao. Ön är mycket liten, och är inte direkt bebodd, bortsett från personalen som driver den enda resort som finns på den lilla ön. Det är en privat ö, så som utomstående kostar det 100 Baht (ca. 20 kr) att gå iland, men en dag på stranden kan ge lite miljöombyte på Koh Nang Yuan då omgivningen är mycket vacker. Det finns ingen reguljärtrafik till Koh Nang Yuan, men är man ett gäng kan man chartra en long-tail båttaxi från Sairee Beach. Man kan även paddla dit med en hyrd kajak om man känner sig hurtig. Väl värt ett besök!