Hem Vilka är vi? Om Koh Tao Lära sig dyka Hur tar man sig hit? Länkar Karriär inom dykning? Nu även i Phuket!
Allmänt Äta Dricka & Party Aktiviteter ovan ytan Om Ban's
Diving Resort

 

Om Koh Tao

Om ön
Koh Tao betyder Sköldpaddsön på thailändska, det är därför som den ibland benämns som Turtle Island på engelska. Varför den heter Koh Tao har jag hört några olika förklaringar på: den ena är att öns silhuett mot natthimlen en klar natt när man färdas med båt mot ön från fastlandet (västerifrån), ser ut som en havssköldpadda. Den andra förklaringen jag har hört är att vattnen som omger ön en gång i tiden var väldigt rikt på havssköldpaddor. Havssköldpaddor är ganska skygga, men ses fortfarande regelbundet vid dykning och snorkling runt Koh Tao.

map

Sköldpaddsön ligger i vad som ofta benämns som Samui Arkipelagen, efter den stora grannön Koh Samui. Arkipelagen (ögruppen) består av tre huvudsakliga öar. Den största, Koh Samui , som är späckad med västerländska bekvämligheter som McDonald's, stora hotell, shopping och charterturister. Den mellanstora ön, Koh Pha-Ngan förvandlas under fullmånen varje månad till ett sandigt, svettigt, alkoholdränkt dansgolv under bar himmel och går under den världsomtalade titeln: Full-Moon Party (mer info: http://www.kohphangan.com/travel/fullmoon.html). Koh Tao är den minsta och mest avlägsna av de tre öarna. På Koh Tao finns litet av varje: trevligt nattliv , god mat , mysiga stränder , och häpnadsväckande, färgsprakande korallrev!

Koh Tao är en liten ö, ca. 26 km², varav endast en mindre del är bebodd. Koh Taos bebyggelse går inte många decennier tillbaka i tiden, och infrastrukturen är fortfarande på utvecklingsstadiet. Företagstalanger och entreprenörer från hela världen har satt sin prägel på ön, och inte bara inom dykindustrin. Koh Tao kan därmed erbjuda sina besökare ett stort urval av förstklassig västerländsk mat till låga priser, såväl som utsökta traditionellt thailändska måltider för en spottstyver. Boendet finns även ett stort urval av. Den välkända guideboken Lonely Planet's Thailands upplaga, skriver att Koh Tao kan vara svårt att hitta boende på, särskilt om man inte deltar i några dykaktiviteter. Detta är inte längre sant. Som besökare kan man vara ganska säker på att hitta boende som passar ens budget och smak, året runt utan förhandsbokningar.

 

 

Dykning
Apparatdykning, sportdykning (från. Eng. Scuba Diving), är tveklöst öns populäraste aktivitet. Eng. SCUBA står för Self Contained Underwater Breathing Apparatus = Självförsörjd undervattens-andingsapparat. Sportdykning är alltså dykning med luftflaska (inte syrgas) på ryggen, för att kunna stanna nere under längre perioder under vattnet, och bekvämt se på det underbara undervattenslivet på djupt vatten. Apparatdykning blev tillgängligt för vanliga människor i början på 1940-talet då fransmannen Jacques-Yves Cousteau gjorde en rad förbättringar till den redan befintliga utrustningen. Sportdykning för vanliga människor, var född.

Sedan Cousteaus tid har dykningen blivit mycket säkrare och numera kan alla nästan alla människor kan lära sig dyka (läs mer under vem kan lära sig), och idag anses dykning vara en mycket säker sport. Säkerheten på våra faciliteter är av högsta prioritet (läs mer under om Ban's ). Överhuvudtaget så är olycksstatistiken mycket låg, faktum är att det är fler människor som skadas när de fridyker (andhållningsdykning) eller snorklar än människor som apparatdyker. Hos mig på Koh Tao kan Du lära dig dyka på ett av världens finaste dykställen, i varmt vatten, på ditt eget modersmål, och till ett av världens bästa priser! Vill du ha mer info, klicka här.

Till Koh Tao söker sig alltså folk som vill lära sig dyka på ett vackert ställe med hög kvalité och till ett lågt pris. Mer om varför kunder väljer Koh Tao och hur dykningen på ön fungerar kan du läsa på Dyka i Thailand.