En karriär som PADI-proffs Våra utbildningspaket Instruktör Ban's 5-star CDC Priser Kontakta oss
Karriär & arbetsmöjligheter PADI Divemaster:
Steg 1
Instruktörskursen:
Steg 2
 
Divemaster

Definition


PADI Divemaster är det första professionella steget inom ledarskap. Till Divemasterns arbetsuppgifter hör att assistera och hjälpa instruktörer att utbilda dykare i olika nivåer (något man gör mycket i sin Divemasterutbildning hos oss). Divemastern är den som utför logistiskt arbete på dykskolan, håller koll på utrustning, väljer dykplats mm. Som PADI Divemaster har man alltså ganska mycket ansvar för den dagliga driften av en dykskola. Divemasters världen över är oftast de personalmedlemmar i en dykskola som dyker mest. Ofta mer än instruktörerna, och ofta intressantare dyk än vad instruktörerna får göra, då Divemasters är de som leder och guidar dykare som redan har certifikat. Agerar som guide under vattnet, alltså. Som en del av Din Divemasterutbildning kan Du hos oss också få lära Dig utföra PADI Discover Scuba Diving, eller prova-på-dyk, för nybörjare oberoende av en instruktör. Andra saker som en Divemaster kan ha som arbetsuppgifter är att hålla i ”uppfräschnings-dyk” s.k. PADI Scuba Review för de dykare som har tagit grundcertifikat men inte dykt på länge och
 
behöver fräscha upp minnet. Därmed får Du redan i Divemasterutbildningen lära Dig goda demonstrationsfärdigheter. Utöver detta får en PADI Divemaster även undervisa och certifiera PADIs kurs i fridykning, den s.k. PADI Skin Diver kursen.
Som PADI Divemaster har Du världens vackraste platser som arbetsfält, och en unik möjlighet att få arbeta med människor och dykning som yrke!Förhandskrav

För att få lov att påbörja utbildningen till att bli PADI Divemaster måste Du:

  • Vara utbildad som Rescue Diver, inom PADI. Likvärdigt certifikat från annan organisation än PADI går också bra. Har Du aldrig dykt innan är det inget problem: Det enda Du då behöver göra är grundutbildningen med oss: PADI Open Water Diver, fortsättningskursen PADI Advanced Open Water Diver, kurs i Hjärt- Lungräddning och första hjälpen EFR (Emergency First Response), samt PADI Rescue Diver-kursen. Sen är Du redo att påbörja din ledarskapsutbildning!
  • Ha 20 dyk loggade i Din loggbok. Om du inte har 20 dyk än, men är Rescue Diver, så bjuder vi på de dyk Du behöver få ihop.
  • Ha utbildning i Hjärt- Lungräddning och första hjälpen. Precis som Du får i samband med Rescue-kursen, ofta i form av EFR (Emergency First Response). Har Du ett gällande sådant från Din Rescue Diver-kurs, så är det fullgott.
  • Ha fyllt 18 år.

Utbildningsstruktur/tid

Det finns olika segment i en Divemasterutbildning:

Teori

Under din Divemasterkurs så får Du lära Dig all teori som ligger bakom PADI’s kurssystem. All teori som har med modern sportdykning att göra. Teorin, som inkluderar bl.a. dykningens fysik, fysiologi och Divemasterns roll, sker både i form av självstudier i en bok, och i form av ett fördrag i varje ämne. Föredragen ges på ett erfaret och pedagogiskt vis av Tim & Natalie, de erfarna instruktörer som hos oss är ansvariga för Divemasterutbildningen..

Vattenvana

Som PADI Divemaster måste Du självklart ha god vattenvana, så i utbildningen ingår simtest och livräddning av olika slag.

Demonstrationsfärdigheter

En PADI Divemaster undervisar inte kurser på egen hand, men måste ha goda demonstrationsfärdigheter i alla fall. För att kunna hjälpa instruktörerna att hjälpa elever överkomma hinder och problem. Tim & Natalie (tidigare omnämnda) erbjuder regelbundet sessioner i bassängen där Du och de andra Divemaster-kandidaterna får lära Er demonstrera övningar för elever.

 

Assistera

En del av yrket som Divemaster är att hjälpa nybörjare och andra som går utbildningar med en PADI-instruktör, att överkomma inlärningshinder, och se till att kursen går smidigt. PADI Divemasters arbetar ofta sida vid sida med en PADI Instruktör för att åstadkomma optimala inlärningsmöjligheter för eleverna. Redan i din utbildning för att bli Divemaster får Du prova på att handskas med verkliga elever när De utbildar sig. Hos oss på Ban’s har Du en unik möjlighet att se många människor, i olika åldrar och av bakgrunder, ta sina första andetag under vattnet och några dagar senare ha sitt PADI-certifikat i handen, och DU är den som har hjälpt dem igenom detta! Det är en underbar känsla, och Din förmåga att förstå människans psyke under vattnet blir oöverträfflig.

Antal dyk

När Du har genomgått Din PADI Divemaster-utbildning och kompletterat kursens alla segment, så måste Du även se till att ha dykt minst 60 dyk. Hos oss får Du göra många fler dyk under Din utbildning om Du så önskar, och även komma tillbaka till oss närsomhelst och dyka för eget nöje (i utbyte mot att Du hjälper oss lite med några enkla Divemaster-sysslor). Hos oss blir ingen Divemaster-kandidat utslängd, utan Du får ta den tid Du känner att just Du erfordrar för att uppnå bekvämlighet.

Några anledningar till att göra sin PADI Divemaster-utbildning hos oss på Ban’s

Tim & Natalie som ansvarar för kursen. PADI Course Directors och duktiga lärare med mycket erfarenhet och många år på nacken inom dykindustrin.

Fri dykning livet ut på Ban’s. Du alltså återvända efter Din utbildning, hälsa på vänner och lärare, och Du får gärna följa med och dyka utan kostnad mot att Du hjälper till med att guida.

Flexibelt schema. Till skillnad från många andra dykskolor på Koh Tao, och i världen, så är det Du själv som gör schemat för Din utbildning. Därmed så bestämmer Du själv hur intensiv utbildningen blir – Du kan göra den snabbt om Du har ont om tid, eller ta det med ro om Du vill låta kunskaperna sjunka in eller ha tid för annat också. Det går också bra att göra utbildningen i etapper, dvs. resa någon annanstans om så önskas, och komma tillbaka och fortsätta när Du känner för det. Denna flexibilitet är unik för Ban’s, då vi värdesätter elevens individuella behov.
 

Tid

Beroende på hur många dyk Du har loggat innan, så är en lämplig tidsrymd att åsidosätta för sin Divemaster-utbildning, ca. 3 veckor till 2 månader.

Kontakt: Webmaster | Kursansvarig